Nieuwsgierig geworden ? Mooi !

Wij krijgen ontzettend veel vragen over regeneratieve landbouw. Welke films kan ik het beste bekijken? Welke boeken moet ik lezen? Heb je nog goede artikelen? 

Hier vind je onze beste tips !

 • Inspirerende voorbeelden van regeneratieve boeren uit de hele wereld
 • Lees je graag? Dan hebben we hier een aantal artikelen op een rijtje gezet
 • Korte animaties waarin complexe materie heel helder wordt uitgelegd
 • "Food for thought" voor als je even aan het denken gezet wil worden
 • Vind hier een paar goede boeken als je je verder wil verdiepen
 • Liever luisteren? Hier een paar mooie podcast tips
 • Interessante organisaties waar je ook veel inspiratie kunt vinden

Inspirerende voorbeelden van regeneratieve boeren uit de hele wereld

“Desertification is a fancy word for land that is turning to desert,” begint Allan Savory in deze stille, krachtige toespraak. En het gebeurt met ongeveer tweederde van de graslanden in de wereld, waardoor de klimaatverandering versnelt en traditionele grazende samenlevingen in sociale chaos vervallen. Savory heeft zijn leven gewijd aan het stoppen ervan. Hij gelooft nu – en zijn werk toont het aan – dat een verrassende factor graslanden kan beschermen en zelfs aangetast land kan terugwinnen dat ooit woestijn was. Engelstalig.

Hoewel Tom Trantham in de jaren tachtig een van de best producerende melkveehouders in South Carolina was, had zijn bedrijf het moeilijk. Hij runde een typisch voerbedrijf en zijn voerrekening alleen al was goed voor 65 procent van zijn bruto-inkomen. Maar toen in april 1989, bij toeval zijn koeien uitbraken en in een veld van zeven hectare vol natuurlijke, weelderige aprilgroei terechtkwamen, gebeurde er iets bijzonder. De dag daarna noteerde Trantham een gemiddelde melkproductie toename van twee pond per koe. Sindsdien is het nooit meer hetzelfde geweest. Engelstalig.

In bijna 4 minuten legt Gabe Brown zijn verhaal uit

In ongeveer een half uur krijg je nog meer inzichten van hem

Gabe Brown kwam door ontberingen in de regeneratieve landbouw terecht. In 1991 gingen zijn schoonouders met pensioen en nam hij hun 712 hectare grote boerderij over buiten Bismarck, North Dakota. Hij gebruikte dezelfde praktijken die ze sinds de jaren vijftig hadden gebruikt: grondbewerking, meststoffen, pesticiden en fungiciden, evenals conventionele begrazingspraktijken. Al deze werden beschouwd als de hoogste normen in de moderne landbouw. Maar na ongeveer vijf jaar volgden er vier jaar van buitenissige stormen. Het gevolg: misoogsten en de dood van veel van zijn vee. Hij verloor op dat moment bijna de boerderij, maar koos ervoor om te proberen zijn falende onderneming nieuw leven in te blazen met behulp van holistische managementpraktijken. Engelstalig.

Lees zijn hele verhaal in het boek “Rijke Grond“!

In 2005, voltooide de Chinese regering in samenwerking met de Wereldbank, een megaproject op het Löss-plateau. Dit project transformeerde een gebied van 35.000 vierkante kilometer – ongeveer de grootte van België – van stoffige woestenij tot een groen landbouwcentrum. Engelstalig.

Voorbeelden van boeren uit Australië die de transitie van gangbare naar regeneratieve landbouw hebben gemaakt. “We changed from being stock managers to being land managers”. Engelstalig.

Een voorbeeld van het toepassen van regeneratieve praktijken midden in de woestijn van Saoedi-Arabië. Engelstalig.

Voorbeelden van boeren uit Amerika die de transitie van gangbare naar regeneratieve landbouw hebben gemaakt. Geeft een goede inkijk in het belang van het bodemleven en welke praktijken helpen om dat te verbeteren. Engelstalig.

Lees je graag? Dan hebben we hier een aantal artikelen op een rijtje gezet

 • Geschiedenis van kunstmest: van vogelpoep tot ammoniaksynthese
 • Bestrijdingsmiddelen en jouw gezondheid: dit moet je weten over glyfosaat
 • Fruits and vegetables are less nutritious than they used to be
 • World spends $1.8tn a year on subsidies that harm environment, study finds
 • Welkom in de eeuw van de necropolitiek, waar bedrijven én staat over lijken gaan
 • Slechts uw eigen poep kan de stikstof-kringloop sluiten
 • De veerkracht van de aarde
 • The myth of the regenerative business model

Korte animaties waarin complexe materie heel helder wordt uitgelegd

"Food for thought" voor als je even aan het denken gezet wil worden

Conscious Planet is een wereldwijde beweging om een bewuste benadering van bodem en planeet te initiëren. De beweging wil regeringen van alle naties laten zien dat hun burgers een beleid willen om de bodem en de ecologie nieuw leven in te blazen. Engelstalig.

Vandana Shiva werkt aan de bevordering van de biodiversiteit in de landbouw om de productiviteit, voeding en het inkomen van de boeren te verhogen. Voor dit werk werd ze in 2003 door Time Magazine erkend als een ‘Environmental Hero’. Haar werk op het gebied van landbouw begon in 1984 na het geweld in Punjab en de ramp in Bhopal veroorzaakt door een gaslek uit de pesticidenfabriek van Union Carbide. Engelstalig.

Ecologische ineenstorting is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. We hebben lang naar de wetenschap, de politiek en het bedrijfsleven gekeken voor oplossingen, maar misschien moeten we ook kijken naar het vertellen van verhalen. Welke rol spelen verhalen bij het aanpakken van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit? Kunnen we een nieuw, maar oud verhaal over mens en natuur vertellen dat onze wereld ten goede zal veranderen? Engelstalig.

Hoe zou een duurzame, universeel voordelige economie eruit zien? “Als een donut”, zegt Oxford-econoom Kate Raworth. In een geweldige, eye-opening talk legt ze uit hoe we landen uit het gat kunnen halen – waar mensen tekort schieten in de essentiële levensbehoeften – en regeneratieve, distributieve economieën kunnen creëren die werken binnen de ecologische grenzen van de planeet. Een gezonde economie moet worden ontworpen om te gedijen, niet om te groeien. Engelstalig.

Nicole Masters is een officiële bodemdeskundige, eigenlijk een agro-ecoloog, en haar leven lang al gefascineerd door bodems. In deze Ted-talk legt ze de relatie tussen de gezondheid van de bodem en onze eigen gezondheid. Ook legt ze uit hoe belangrijk het is om onze meest waardevolle natuurlijke hulpbron te beschermen die langzaam wordt aangetast en afneemt. Engelstalig.

Wat als de oplossing voor onze gezondheids-, voedsel- en klimaatcrises in de bodem zou liggen die recht onder onze voeten leeft? En wat als mestkevers eigenlijk vermomde superhelden waren? In deze lezing legt Elizabeth Whitlow, voorvechter van biologische landbouw, uit hoe regeneratieve landbouw de gezondheid van de planeet en al haar levende bewoners kan verbeteren – en onderweg nog veel meer goeds kan doen. Engelstalig.

In deze uiterst belangrijke lezing verkent klinisch psycholoog Julia Rucklidge een reeks wetenschappelijk onderzoek, waaronder dat van haarzelf, waaruit de belangrijke rol blijkt die voeding speelt bij geestelijke gezondheid of ziekte. Engelstalig.

Een unieke korte documentaire van 12 minuten over hoe we de bodem en het bodemleven kunnen herstellen. Engelstalig.

Vind hier een paar goede boeken als je je verder wil verdiepen

In de afgelopen decennia en op landbouwscholen leren we vooral tégen de natuur te werken door het gebruik van kunstmest, chemicaliën, pesticiden, insecticiden, fungiciden, kunstmatige inseminatie, en nog meer industriële landbouwmethoden, in plaats van dat we de kracht van de natuur benutten. In Rijke Grond ontdek je hoe alles begint in en met de grond. Als die niet gezond is, kunnen we niets gezonds produceren. Dan worden niet alleen onze dieren en bedrijven, maar ook wijzelf en de hele wereld ongezond. Dit boek is revolutionair en onmisbaar voor iedere agrariër die op een winstgevende manier zorg wil dragen voor de aarde, voor gezonde bedrijven, gezonde voeding, gezonde dieren en een gezonde, rijke grond.

Liever luisteren? Hier een paar mooie podcast tips

John Kempf is passionate about the potential of well managed agriculture ecosystems to reverse ecological degradation. He is a forward thinker in the field of regenerative agriculture.

Ga er even voor zitten of maak een mooie wandeling, want deze podcast duurt 2,5 uur. Joe Rogan in gesprek met Will Harris, een Amerikaanse vierde generatie boer die een jaar of twintig geleden overstapte op regeneratieve landbouw. 

Interessante organisaties waar je ook veel inspiratie kunt vinden

Er zijn steeds meer organisaties die bezig zijn om regeneratieve landbouw bekender te maken en te implementeren. Hieronder vind je een aantal hele goede.  Met sommige van deze organisaties werken wij ook samen. 

 • Acres USA
 • Kiss the Ground
 • Regeneration
 • Regeneration Academy
 • Metabolic
 • Fresh Ventures
 • SoilBeat
 • Waterbear