Nieuwsgierig geworden? Mooi!

Wij krijgen ontzettend veel vragen over regeneratieve landbouw. Welke films kan ik het beste bekijken? Welke boeken moet ik lezen? Heb je nog goede artikelen? 

Hier vind je onze beste tips !

We hebben een aparte pagina voor de vele fantastische voorbeelden van Nederlandse koploper boeren

Inspirerende voorbeelden van regeneratieve boeren uit de hele wereld

“Desertification is a fancy word for land that is turning to desert,” begint Allan Savory in deze stille, krachtige toespraak. En het gebeurt met ongeveer tweederde van de graslanden in de wereld, waardoor de klimaatverandering versnelt en traditionele grazende samenlevingen in sociale chaos vervallen. Savory heeft zijn leven gewijd aan het stoppen ervan. Hij gelooft nu – en zijn werk toont het aan – dat een verrassende factor graslanden kan beschermen en zelfs aangetast land kan terugwinnen dat ooit woestijn was. Engelstalig.

Hoewel Tom Trantham in de jaren tachtig een van de best producerende melkveehouders in South Carolina was, had zijn bedrijf het moeilijk. Hij runde een typisch voerbedrijf en zijn voerrekening alleen al was goed voor 65 procent van zijn bruto-inkomen. Maar toen in april 1989, bij toeval zijn koeien uitbraken en in een veld van zeven hectare vol natuurlijke, weelderige aprilgroei terechtkwamen, gebeurde er iets bijzonder. De dag daarna noteerde Trantham een gemiddelde melkproductie toename van twee pond per koe. Sindsdien is het nooit meer hetzelfde geweest. Engelstalig.

In bijna 4 minuten legt Gabe Brown zijn verhaal uit

In ongeveer een half uur krijg je nog meer inzichten van hem

Gabe Brown kwam door ontberingen in de regeneratieve landbouw terecht. In 1991 gingen zijn schoonouders met pensioen en nam hij hun 712 hectare grote boerderij over buiten Bismarck, North Dakota. Hij gebruikte dezelfde praktijken die ze sinds de jaren vijftig hadden gebruikt: grondbewerking, meststoffen, pesticiden en fungiciden, evenals conventionele begrazingspraktijken. Al deze werden beschouwd als de hoogste normen in de moderne landbouw. Maar na ongeveer vijf jaar volgden er vier jaar van buitenissige stormen. Het gevolg: misoogsten en de dood van veel van zijn vee. Hij verloor op dat moment bijna de boerderij, maar koos ervoor om te proberen zijn falende onderneming nieuw leven in te blazen met behulp van holistische managementpraktijken. Engelstalig. Lees zijn hele verhaal in het boek “Rijke Grond“!

In 2005, voltooide de Chinese regering in samenwerking met de Wereldbank, een megaproject op het Löss-plateau. Dit project transformeerde een gebied van 35.000 vierkante kilometer – ongeveer de grootte van België – van stoffige woestenij tot een groen landbouwcentrum. Engelstalig.

Voorbeelden van boeren uit Australië die de transitie van gangbare naar regeneratieve landbouw hebben gemaakt. “We changed from being stock managers to being land managers”. Engelstalig.

Een voorbeeld van het toepassen van regeneratieve praktijken midden in de woestijn van Saoedi-Arabië. Engelstalig.

Voorbeelden van boeren uit Amerika die de transitie van gangbare naar regeneratieve landbouw hebben gemaakt. Geeft een goede inkijk in het belang van het bodemleven en welke praktijken helpen om dat te verbeteren. Engelstalig.

Korte animaties waarin complexe materie heel helder wordt uitgelegd

Fantastische documentaires die je gezien moet hebben

Een unieke 12 minuten durende documentaire over hoe we de bodem en het bodemleven kunnen herstellen. Engelstalig.

The Biggest Little Farm volgt twee dromers en hun geliefde hond wanneer ze een keuze maken die hen uit hun kleine L.A.-appartement naar het platteland brengt om een van de meest diverse boerderijen in zijn soort te bouwen in volledige coëxistentie met de natuur. Engelstalig – te zien via verschillende platforms; niet gratis.

Kiss the Ground. Activisten, wetenschappers, boeren en politici wenden zich tot regeneratieve landbouw om de bovengrond van de planeet te redden en klimaatverandering tegen te gaan. Engelstalig – te zien via Netflix; niet gratis.

Elk jaar worden miljarden honingbijen door de VS vervoerd om kritieke voedselgewassen te bestuiven. The Pollinators vertelt hun verhaal door middel van interviews met imkers en experts die waarschuwen dat onze manier van levensonderhoud en leven in gevaar is. Engelstalig – gratis te bekijken op waterbear.com.

Beyond Zero. Na een levensveranderende openbaring begint de CEO van een wereldwijd beursgenoteerd bedrijf aan een ambitieuze zoektocht om alle negatieve milieueffecten tegen 2020 te elimineren. Om te slagen, moeten ze diep scepticisme overwinnen, de status quo verlaten en een nieuwe industriële revolutie ontketenen. Engelstalig – beperkt te zien en alleen op een aantal geselecteerde festivals.

Uit steeds meer onderzoekt blijkt dat er een link is tussen de bodem microbiologie en onze darmflora

Hier wil ik meer over leren!

Lees je graag? Dan hebben we hier een aantal artikelen op een rijtje gezet

"Food for thought" voor als je flink aan het denken gezet wil worden

Conscious Planet is een wereldwijde beweging om een bewuste benadering van bodem en planeet te initiëren. De beweging wil regeringen van alle naties laten zien dat hun burgers een beleid willen om de bodem en de ecologie nieuw leven in te blazen. Engelstalig.

Vandana Shiva werkt aan de bevordering van de biodiversiteit in de landbouw om de productiviteit, voeding en het inkomen van de boeren te verhogen. Voor dit werk werd ze in 2003 door Time Magazine erkend als een ‘Environmental Hero’. Haar werk op het gebied van landbouw begon in 1984 na het geweld in Punjab en de ramp in Bhopal veroorzaakt door een gaslek uit de pesticidenfabriek van Union Carbide. Engelstalig.

Ecologische ineenstorting is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. We hebben lang naar de wetenschap, de politiek en het bedrijfsleven gekeken voor oplossingen, maar misschien moeten we ook kijken naar het vertellen van verhalen. Welke rol spelen verhalen bij het aanpakken van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit? Kunnen we een nieuw, maar oud verhaal over mens en natuur vertellen dat onze wereld ten goede zal veranderen? Engelstalig.

Hoe zou een duurzame, universeel voordelige economie eruit zien? “Als een donut”, zegt Oxford-econoom Kate Raworth. In een geweldige, eye-opening talk legt ze uit hoe we landen uit het gat kunnen halen – waar mensen tekort schieten in de essentiële levensbehoeften – en regeneratieve, distributieve economieën kunnen creëren die werken binnen de ecologische grenzen van de planeet. Een gezonde economie moet worden ontworpen om te gedijen, niet om te groeien. Engelstalig.

Vind hier een paar goede boeken als je je verder wil verdiepen

In de afgelopen decennia en op landbouwscholen leren we vooral tégen de natuur te werken door het gebruik van kunstmest, chemicaliën, pesticiden, insecticiden, fungiciden, kunstmatige inseminatie, en nog meer industriële landbouwmethoden, in plaats van dat we de kracht van de natuur benutten. In Rijke Grond ontdek je hoe alles begint in en met de grond. Als die niet gezond is, kunnen we niets gezonds produceren. Dan worden niet alleen onze dieren en bedrijven, maar ook wijzelf en de hele wereld ongezond. Dit boek is revolutionair en onmisbaar voor iedere agrariër die op een winstgevende manier zorg wil dragen voor de aarde, voor gezonde bedrijven, gezonde voeding, gezonde dieren en een gezonde, rijke grond.

Liever luisteren? Hier een paar mooie podcast tips

John Kempf is gepassioneerd over het potentieel van goed beheerde landbouwecosystemen om ecologische achteruitgang tegen te gaan. Hij is een vooruitstrevende denker op het gebied van regeneratieve landbouw en laat zien dat het ook echt werkt op zijn eigen boerderij in de USA.

De Nieuw Voer podcast gaat iedere keer in gesprek met pioniers om de toekomst van ons landbouwsysteem te verkennen. Elk gesprek is een puzzelstukje van de grote systeempuzzel. Het levert verbindende inzichten op die niet snel gemaakt worden. De onverwachte kruisbestuivingen zijn bijzonder.

Ga er even voor zitten of maak een mooie wandeling, want deze podcast duurt 2,5 uur. Joe Rogan in gesprek met Will Harris, een Amerikaanse vierde generatie boer die een jaar of twintig geleden overstapte op regeneratieve landbouw. 

Interessante organisaties waar je ook veel inspiratie kunt vinden

Er zijn steeds meer organisaties die bezig zijn om regeneratieve landbouw bekender te maken en te implementeren. Hieronder vind je een aantal hele goede.  Met sommige van deze organisaties werken wij ook samen. 

Jouw tips zijn heel welkom!

Heb jij tips over boeken, films, videootjes, podcasts of mensen die interessant zijn om te volgen, laat ons dat hieronder via een comment weten!

4 thoughts on “Meer weten?”

  1. Het boek ‘Pastorale’, ‘nalatenschap van een schaapsherder’, van James Rebanks is een erg mooi boek om te lezen. Het legt uit hoe het oude platteland zich heeft ontwikkeld naar de moderne voedselproducerende agrarische sector. Het is een boek voor mooie beeldende verhalen, je ziet het eigenlijk voor je terwijl je leest. Het is een boek met een stuk geschiedenis, het omschrijft de problemen van toen en de oplossingen die daarop zijn gevonden. Tegelijkertijd doet het je inzien welke nadelige effecten deze ontwikkeling heeft gehad voor onze omgeving. Het doet je inzien tegen welke grenzen onze huidige omgang met het land aanloopt en welke uitdagingen het met zicht meebrengt om de ‘goede dingen’ van het oude terug te brengen in de hedendaagse landbouw. Het klinkt wat zwaar, maar dit boek is zeker geen taaie kost en heel vermakelijk om te lezen.

    1. Ik vond de film ‘The Biggest Little Farm’ ook fantastisch (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Biggest_Little_Farm)!

      En een andere film die ik ook vol bewondering heb gekeken, is ‘Fantastic Fungi’ (https://youtu.be/bxABOiay6oA).

      Hierdoor ben ik ook gefascineerd geraakt door schimmels en kan heb dus nog meer tips:
      – TED-talk van Paul Stamets “Sixs ways mushrooms can save the world”: https://youtu.be/XI5frPV58tY
      – Documentaire “Fungus: The 3rd kingdom”: https://youtu.be/ZGEdHxiWo_Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *