Bodemgezondheid in relatie tot onze eigen gezondheid
De bodem draagt bij aan het menselijke darmmicrobioom – het was essentieel in de evolutie van het menselijke darmmicrobioom en het is een belangrijk ‘medicijn’ en leverancier van nuttige darmmicro-organismen. Er zijn met name functionele overeenkomsten tussen de rhizosfeer van de bodem en de menselijke darm. In de afgelopen decennia is het contact met de bodem echter grotendeels verminderd, wat samen met een moderne levensstijl en voeding heeft geleid tot de uitputting van het darmmicrobioom met nadelige gevolgen voor de gezondheid van de mens. Hier krijg je interessante inzichten, maar meer onderzoek is nodig.
"People are fed by the food industry, which pays no attention to health, and are treated by the health industry, which pays no attention to food"
Wendell Berry
Nicole Masters is een officiële bodemdeskundige, eigenlijk een agro-ecoloog, en haar leven lang al gefascineerd door bodems. In deze Ted-talk legt ze de relatie tussen de gezondheid van de bodem en onze eigen gezondheid. Ook legt ze uit hoe belangrijk het is om onze meest waardevolle natuurlijke hulpbron te beschermen die langzaam wordt aangetast en afneemt. Engelstalig.
Wat als de oplossing voor onze gezondheids-, voedsel- en klimaatcrises in de bodem zou liggen die recht onder onze voeten leeft? En wat als mestkevers eigenlijk vermomde superhelden waren? In deze lezing legt Elizabeth Whitlow, voorvechter van biologische landbouw, uit hoe regeneratieve landbouw de gezondheid van de planeet en al haar levende bewoners kan verbeteren – en onderweg nog veel meer goeds kan doen. Engelstalig.
In deze uiterst belangrijke lezing verkent klinisch psycholoog Julia Rucklidge een reeks wetenschappelijk onderzoek, waaronder dat van haarzelf, waaruit de belangrijke rol blijkt die voeding speelt bij geestelijke gezondheid of ziekte. Engelstalig.
In deze korte 6-minuten durende documentaire wordt nader ingegaan op de schadelijke effecten van ultrabewerkt voedsel. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een embryo van een zwangere vrouw kleiner is dan normaal als zij veel flink bewerkt voedsel eet. Het effect is vergelijkbaar met roken. Meer lezen kan hier en hier.
Je intuïtie zou misschien zeggen dat je groente altijd vers moet kopen in plaats van ingevroren of uit blik. In dit college legt voedselwetenschapper Matthijs Dekker (Universiteit Wageningen) uit of dit waar is.
Hieronder vind je links naar interessante wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp