Ontmoet Nederlandse koploper boeren

In Nederland zijn al veel mooie voorbeelden van boeren die regeneratieve praktijken toepassen op hun bedrijf. Wij laten ze graag aan het woord.

In de artikelen en beeld- en geluid fragmenten lees en hoor je dat er verschillende aanduidingen voor landbouw worden gebruikt, zoals gangbaar, biologisch, kringloop en natuur inclusief. Als je goed luistert hebben ze een aantal dingen met elkaar gemeen: 

Bekijk deze korte video van Welmoed Deinum, die in het Friese Sondel de boerderij samen met haar ouders runt. Haar vader Sierd was een van de eerste in nederland die begon met stripgrazen en heeft daarmee vele andere boeren geïnspireerd. 

Peter Appelman uit het Noord-Hollandse Stompetoren staat te midden van zijn land waar hij broccoli en kool verbouwt en vol trots zijn bodem laat zien. Het filmpje is kort, dus lees hier nog veel meer over hem. 

De Beekhoeve van Monique en Koos van de Laan is een biologische melkveehouderij en ligt in het buitengebied van het Utrechtse Kamerik. Op hun website kun je meer te weten komen.

Bekijk dit 3,5 minuten durende filmpje van Nynke Broersma uit het Friese Damwoude waarin zij uitlegt hoe zij regeneratieve praktijken toepassen op hun bedrijf. Hier kun je nog meer lezen over de boerderij van de familie Broersma.

Op zijn bedrijf in het Zuid-Hollandse Mijnsherenland is Jeroen Klompe druk bezig om te zorgen dat zijn bodem weer optimaal functioneert. Je kunt ook naar het uitgebreide verhaal van Jeroen luisteren via deze Nieuw Voer podcast.

Cornelis Mosselman heeft een bedrijf in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat en is sinds een paar jaar bezig met de overstap naar het toepassen van regeneratieve praktijken op hun familiebedrijf.

Het uitgebreidere verhaal van Cornelis is te beluisteren via deze podcast van Nieuw Voer.

Luister hier naar het verhaal van Winny en Arjen van Buuren, die 85 hectare van Natuurmonumenten pachten in het Gelderse Lochem. Meer weten? Luister dan naar deze Nieuw Voer podcast waar Arjen uitgebreid uitlegt hoe zij regeneratieve praktijken toepassen.

Peter Oosterhof uit Foxwolde in Drente legt vol passie uit waarom voor hem het toepassen van regeneratieve praktijken een hele logische keuze was (en is).

John Huiberts uit het Noord-Hollandse Sint Maartensbrug heeft jaren geleden de overstap naar regeneratieve landbouw gemaakt met zijn bollenbedrijf. Hier kun je nog meer over John lezen en bekijken.

In het Friese Harich is Jan de Vries druk bezig met het telen en verwerken van oergranen en de producten daarvan lokaal verkopen. Hier kun je nog meer over Jan lezen en bekijken. 

Vader Jan en zoon Henk Vonk van Fruitkweker Sparkberry in het Friese Burgum experimenteren sinds enkele jaren met een regeneratieve manier van werken. Hier lees je meer over hoe Jan en Henk bezig zijn met hun bodem. 

In het Gelderse Didam is Theo Nieuwenhuis overgestapt van melkveehouderij naar akkerbouwer / groenteteler en streeft naar een weerbaar, zelfregulerend teeltsysteem. De bodem en het bodemleven, beschouwt hij daarvoor als een cruciale factor.

In Bant in de NoordOostpolder verdiept Arnold van Woerkom zich al sinds de jaren 90 in hoe de natuur werkt en richt hij zich volledig op het voeden van de bodem om zo voedsel te verbouwen dat alle voedingsstoffen weer in zich heeft. Bekijk ook deze TED-talk van Arnold.  

Erwin Westers uit het Groningse Hornhuizen is continu op zoek naar manieren om zijn bodem te verbeteren.

Erwin verhoogt de nutriënten in zijn gewassen door toepassing van regeneratieve landbouw. Als je beter wilt begrijpen wat Erwin allemaal doet, kun je dit artikel lezen. 

In Ens in de Noordoostpolder past Joost van Strien regeneratieve principes toe in zijn concept om geen enkele dierlijke materialen op zijn bedrijf te gebruiken (no shit). Luister ook de Nieuw Voer podcast met Joost om veel meer te weten te komen.

Jan Willem Breukink past regeneratieve praktijken toe op zijn bedrijf in Brummen, Gelderland. Hier kun je meer lezen over de aanpak van Jan Willem. 

Initiatieven die door iets nieuws neer te zetten het huidige systeem uitdagen

Bekijk deze korte video van Anne van Leeuwen van Bodemzicht, die na jarenlang in de stad te hebben gewoond en voldoening miste in haar werk en leven, besloot om een regeneratieve boerderij op te zetten in Malden (Gelderland). 

Geert van der Veer is de initiatiefnemer van Herenboeren. Een Herenboerderij is een coöperatief gemengd bedrijf, eigendom van zo’n 200 huishoudens, werkend met regeneratieve praktijken. Je kunt ook uitgebreid naar Geert luisteren in deze Nieuw Voer podcast of deze ‘tweede ronde’ Nieuw Voer podcast

Lenteland is het initiatief van Wouter Veer met als doel om regeneratieve gemeenschapsboerderijen op te zetten. Dit zijn regeneratieve boerderijen waar waar burgers mede-eigenaar van kunnen worden. Bezoek de Lenteland website als je meer wil weten. 

Ken jij nog meer boeren die een plek op deze pagina verdienen? Laat het ons weten!