Positie van de consument

Boeren produceren nu hoofdzakelijk grondstoffen voor veevoer en voor de voedselindustrie. Het grootste gedeelte van de productie wordt geëxporteerd en het grootste gedeelte van ons eigen voedsel importeren we. De markt regelt dat. De markt reageert op prijzen. Als het goedkoper is om onze garnalen in Marokko te laten pellen, dan brengen we ze naar Marokko. Schaal vergroting is het sleutelwoord. Dat betekent; grote uniforme product stromen, veel vervoer, hoge investeringen en laagbetaald productie werk.

Als boeren op een meer natuurlijke manier gaan produceren veranderen ook hun producten. We zien bij veehouders dat de rekening voor de dierenarts als eerste daalt, bij een natuurlijker productie. Zou dat effect er ook voor mensen zijn, als ze de melk van die koeien drinken? We zien ook dat er nog steeds groente kan worden geteeld op de koude grond. Een tuinder met een hectare grond en een koude kas, kan daarvan leven, als hij/zij de producten lokaal kan afzetten. Zij leveren een diversiteit, waar we alleen nog van kunnen dromen.

Regeneratieve boeren hebben diversiteit nodig, ze verhogen de waterberging van hun land, ze stoten geen stikstof uit en hun nutriënten spoelen niet uit naar het grondwater en oppervlaktewater.

Moet je als consument dan meer betalen? Uiteindelijk wel, maar daar krijgen we dan met elkaar een meer diverse en gezondere wereld voor en we besparen ook veel geld. Ook hier geldt, dat het stap voor stap gaat. Je kunt beginnen met meer vers en onbewerkt te eten, lokaal en seizoengebonden helpt ook. Op die manier verhogen we de afzetmogelijkheden voor boeren en tuinders die duurzaam willen werken.

Stichting CO2L Farming Advies

Boeren helpen bij een gezonde bodem, gezonde gewassen en een gezonde wereld.

Oudelanderweg 44
1775RE Middenmeer

KvK: 80281311

Algemene voorwaarden Stichting CO2L Farming Advies

Contact

Wil je meer weten over regeneratief boeren? Ben je geïnteresseerd in een adviestraject? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.