Positie van de boer

Boeren doen hun best om te produceren op de manier die de maatschappij van hen vraagt en dat doen ze goed. Nederlandse boeren produceren op de meest efficiënte manier. De groene revolutie vraagt om boeren die op een moderne, efficiënte manier produceren voor wereldmarktprijzen.

Er is echter steeds meer kritiek op deze manier van produceren. De hoge stikstof uitstoot legt de bouw stil. De diversiteit vermindert. Bestrijdingsmiddelen komen in het milieu terecht. Er zijn vragen over het dierenwelzijn.

We lopen tegen allerlei grenzen aan.

De oplossing zou zijn, als boeren weer op een natuurlijker manier gaan produceren. Dat is echter niet eenvoudig. De bedrijven zijn steeds groter en complexer geworden, om aan de eisen te voldoen. Er zijn andere uitgangspunten nodig, maar die moeten wel passen in de complexe structuur van het bedrijf, binnen de financiële mogelijkheden en binnen de regelgeving. De financiële marges zijn smal en de regelgeving zit duurzamere oplossingen vaak in de weg.

De praktische vraag is: wat hebben de boeren nodig om vanuit hun huidige positie over te schakelen naar een natuurlijker productie.

Je zou de volgende vergelijking kunnen maken. Stel dat we voor onze gezondheid ook willen overgaan naar een meer natuurlijke manier van leven; meer bewegen, gezonder eten en minder stress, omdat we zien dat de zorgkosten de pan uit rijzen, de meeste geneesmiddelen rechtstreeks in het milieu terecht komen en we op steeds jongere leeftijd een chronische aandoening oplopen.

Dan helpt het niet om te beginnen de ziektekostenverzekering op te zeggen en nooit meer pillen te slikken. Als we naar de gewenste nieuwe levenswijze willen, doen we dat stap voor stap, tot we uiteindelijk de verzekering en de pillen niet meer nodig hebben.

Dat geldt ook voor boeren. CO2L Farming helpt boeren de eerste stappen te nemen. We zijn nog geen boer tegengekomen die daarna niet verder wil.

Stichting CO2L Farming Advies

Boeren helpen bij een gezonde bodem, gezonde gewassen en een gezonde wereld.

Oudelanderweg 44
1775RE Middenmeer

KvK: 80281311

Algemene voorwaarden Stichting CO2L Farming Advies

Contact

Wil je meer weten over regeneratief boeren? Ben je geïnteresseerd in een adviestraject? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.