Hoe groeien planten eigenlijk?

Dit is de kern van regeneratieve landbouw. Een plant kan zonlicht omzetten in chemische energie. Koolstof is de drager. Van Water en Kooldioxide maakt de plant met zonlicht koolwaterstoffen. Dit is de energiebron voor planten, dieren en mensen. Dezelfde koolwaterstoffen zijn ook de bestanddelen van onze fossiele energie.

Met deze energie bouwt de plant zichzelf op, het groeit. Een gedeelte van de energie gaat de grond in, om het bodemleven te voeden. Het bodemleven geeft de bodem de structuur, waardoor de plant optimaal kan groeien. Het bodemleven maakt ook mineralen en sporenelementen beschikbaar voor de plant. Plant en bodemleven werken dus samen.

Een handjevol gezonde grond bevat meer leven dan er mensen op aarde zijn. 85% van de cellen in ons lichaam zijn niet van ons zelf, ook microbiologie. Microbiologie is de software en het meet en regelmechanisme van het leven.

Een voorbeeld: Koeien maken melk van gras. Niet helemaal. In de pens groeien bacteriën op het gras. Van die bacteriën wordt in de volgende magen melk gemaakt. Het overgebleven materiaal van het gras wordt verrijkt met microbiologie door de koe als mest en urine op het land achtergelaten.

Stichting CO2L Farming Advies

Boeren helpen bij een gezonde bodem, gezonde gewassen en een gezonde wereld.

Oudelanderweg 44
1775RE Middenmeer

KvK: 80281311

Algemene voorwaarden Stichting CO2L Farming Advies

Contact

Wil je meer weten over regeneratief boeren? Ben je geïnteresseerd in een adviestraject? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.