De geschiedenis

Landbouw is een manier om natuurlijke processen zo te manipuleren en gebruiken dat we op een praktische manier voedsel kunnen oogsten. Eenjarige gewassen blijken het meest praktisch te zijn. Daarvoor moet je echter ieder jaar een zaaibed maken en gebruik je het land buiten het groeiseizoen niet. Ploegen en braak liggen blijken de natuurlijke processen in de bodem zodanig te verstoren, dat de grond degradeert. Verschillende woestijnen waren vroeger vruchtbare gronden.

Door de landbouw te intensiveren met kunstmest, chemie en zware machines is een nieuwe vorm van degradatie toegevoegd, waardoor de natuurlijke processen nog meer op achterstand komen.

Regeneratieve boeren zijn gaan kijken; hoe werkt de natuur eigenlijk en hoe kan ik dat in mijn teelt faciliteren? Dat is een totaal ander uitgangspunt, een paradigma shift. In plaats van de natuur in een door ons gewenst systeem te dwingen, gaan we uit van de natuur. Dat is een zoektocht waarbij we inmiddels een aantal manieren en werkwijzen hebben gevonden, die goed werken. Er is echter nog geen precieze definitie van het begrip regeneratief.

Regeneratieve landbouw gaat uit van het optimaliseren van de plantengroei. Dat blijkt op de natuurlijke manier het beste te gaan. De vraag is dan hoe faciliteer je dat? En vervolgens is de vraag: hoe produceer je daar op een effici├źnte manier voedsel mee?

Stichting CO2L Farming Advies

Boeren helpen bij een gezonde bodem, gezonde gewassen en een gezonde wereld.

Oudelanderweg 44
1775RE Middenmeer

KvK: 80281311

Algemene voorwaarden Stichting CO2L Farming Advies

Contact

Wil je meer weten over regeneratief boeren? Ben je geïnteresseerd in een adviestraject? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.